INTERNATIONAL
HOT AND SPICY FOOD DAY
International Hot and Spicy Food Day - Fűszerek szerelmesei örüljetek!
Ma van az International Hot and Spicy Food Day, és mi a Baalbeknél mindig rengeteg fűszert használunk, hogy ízlelőbimbóidat izgalmas utazásra küldjük. Tarts velünk, és fedezzük fel a fűszerek használatának fontosságát, a libanoni fűszerek vibráló világát, és azt, hogy ezek a tüzes összetevők nemcsak pikánsabbá teszik ételeinket, hanem számtalan egészségügyi előnyei is vannak.
A fűszereket a történelem során nem csak ízesítő képességük, hanem gyógyhatásaik miatt is áhítottak. Tudtad, hogy sok fűszert az ókorban olyan értékesnek tartottak, mint a valutát? A Baalbeknél ezt a gazdag történelmet ünnepeljük azzal, hogy ételeinket olyan fűszerekkel gazdagítjuk, amelyek a libanoni kulináris hagyományok szívébe repítenek.
Tudtad?
A libanoni konyhában gyakran használt fahéj egykor olyan ritka és értékes fűszer volt, hogy királyoknak adták ajándékba.
Tudtad, hogy a sáfrányt, a világ egyik legdrágább fűszerét a Crocus sativus virágból nyerik? Fél kiló sáfrány előállításához több ezer kézzel szedett virágra van szükség. A különleges ízéről és élénk színéről ismert sáfrány a libanoni konyha egyik legértékesebb alapanyaga, amely olyan ételek gazdagságát fokozza, mint a rizspiláf és különböző desszertek.
Hallottad már, hogy a chilipaprika csípősségét Scoville hőegységben (SHU) mérik, és jelenleg a Carolina Reaper tartja a világ legcsípősebb chilijének rekordját?
Jótékony hatásai:
Az ízlelést stimuláló képességükön túl a fűszerek számos egészségügyi előnnyel járnak. Például a kapszaicin, a chilipaprika csípősségéért felelős vegyület, összefüggésben áll az anyagcsere fokozásával és a gyulladások csökkentésével. A kömény, a libanoni konyha másik alapanyaga, antioxidánsokban gazdag, és segítheti az emésztést.
Libanoni fűszerek:
A libanoni konyha híres a fűszerek kiváló használatáról, amely minden ételben az ízek szimfóniáját hozza létre.
A Za'atar, a kakukkfű, a szezámmag és a szumák keveréke egy olyan alapvető fűszerkeverék, amely nemcsak az ételek mélységét adja, hanem immunerősítő tulajdonságokkal is rendelkezik.
A Harissa, a fűszeres chilipaszta a libanoni konyhák másik sztárja.
Csípős chilipaprika, fokhagyma és különböző fűszerek keverékéből készül,
és a libanoni konyha merész és dinamikus szellemét szimbolizálva adja az ételek ízét.
Gyakran a "fűszerek királynőjeként" emlegetett Kardamom édes, virágos ízű, citrusos és eukaliptuszos jegyekkel rendelkezik. A Közel-Keletről származó kardamomgubót édes és sós libanoni ételekben egyaránt használják.
Ez az aromás fűszer nem csak kulináris élvezet; történelmi jelentőséggel is bír, mivel az ősi fűszerutak mentén kereskedtek vele, és rengeteg ősi szöveg említi a gyógyászati tulajdonságai miatt.
Gyertek, izzítsátok be étvágyatokat, és ismerjétek meg a fűszerek varázsát, amelyek évszázadok óta formálják a libanoni kulináris örökséget.
Dobd fel a napodat, és térj be hozzánk a Baalbekbe!